PRESENTACIÓ

Sinopsis

Com seria un Hereu Riera amb 4 creus? Com es pot fer un ball de cintes amb dos balladors? On està el nexe entre la dansa popular catalana i el flamenc? Quin pot ser l’Aurresku català? Quan parlem de cultura popular de què parlem exactament? Identitat, llar, casa … Volem ballar avui amb i per tothom, una dansa contemporània però també popular, per mirar al futur però també per sentir les arrels que aferren l’home a la terra. Innovar vol dir conèixer molt bé el que està escrit per reescriure-ho humilment, amb l’objectiu de sentir i compartir l’amor i goig pel que es fa.

Esvorell popular és una nova proposta escènica que vol emfatitzar en la manera de mirar i escoltar. Una investigació per deformar la simbologia establerta de la cultura popular catalana, trencant formes i significats, per donar vida a l’acció primera i primària de la dansa, el ritual. Tres músics i tres ballarins aniran transformant l’escena per recuperar un espai comú entre actor i públic.

 

L’orígen

Fa 6 anys en Magí i la Joana dins de la companyia “CollectifPops” van iniciar les primeres experiències en barrejar els coneixements en dansa contemporània i els de la dansa popular catalana. Presentant la peça Units al festival de Perelada i Liminal a la Fira de Manresa. Des de fa dos anys treballen per separat desenvolupant aquesta faceta dins la seva particular carrera en el món de la dansa contemporània. En Magí ha col·laborat activament amb l’artista Marcel Casellas creant petites peces de temes coneguts de la cultura popular catalana com l’Hereu Riera. En una d’aquestes col·laboracions va coincidir amb la Montse Selma, ballarina de dansa contemporània i flamenc on van fer una primera presa de contacte creant un fandango per a la ocasió. La Joana ha seguit indagant des de la seva relació amb l’educació de la dansa i la música dins l’Escola Municipal de Música Josep Aymerich de la Garriga, on s’han creat diverses confluències entre la dansa contemporània, la tradicional i la música. Allà va començar la relació amb en Marçal Ramon, que pel seu treball de final de carrera ha posat música a la festa popular del Corpus de la Garriga.

El disc va ser presentat al Teatre el Patronat de la Garriga amb la Companyia Imaginària d’Arrel, en Magí i la Joana hi van coreografiar 5 cançons, entre elles el ball de nans i el ball de cintes de la Garriga.

En aquest moment va aparèixer la voluntat d’unir totes aquestes experiències en una de sola i la idea de presentar una mostra de 30 minuts amb la intenció de crear una peça més llarga el 2016.  

A partir d’aquestes experiències busquem trencar les estructures escèniques tradicionals  cercant noves eines compositives en relació a l’espai i la idea de performativitat.

Posar en questió la presència del músic a l’escena i invertir l’atenció del públic (el músic capta l’atenció visual i el ballarí la sonora) són dos dels conceptes amb els quals treballem. Respecte el cos tenim un interès en trobar l’essència física de les danses d’aquí, el seu ritme, el seu gest i la seva energia, sense pensar en les composicions i estructures existents.

El que estem fent no ve de nou, té uns orígens i unes intencions que venen de lluny. Hem crescut nodrint-nos de les fonts que en Joan Serra i en Marcel Casellas han anat sembrant al llarg de la seva vida.  

Intencions

L’Esvorell popular és el resultat de la primera experiència d’investigar, conjuntament músics i ballarins, sobre els conceptes esmentats. És la voluntat de posar en el circuit una part representativa de la realitat social i cultural del nostre país que necessita estar al dia i transformar-se amb les altres propostes artístiques actuals.

Ens agradaría que l’Esvorell popular fos el punt d’inici d’una investigació que tot just comença i que té molt recorregut per endavant.

MEMBRES

Ballarins

  • Joana Serra
  • Montse Selma
  • Magí Serra

Músics

  • Mireia Vila, violí
  • Magí Canyelles, tenora
  • Marçal Ramon, diatònic

Assessorament en el moviment: Roberto Oliván

Assessorament coreogràfic: Sònia Gómez

Assessorament musical: Marcel Casellas

Tècnic de so: Pau Vinyoles (So.cat)

Producció executiva: Rut Martínez

Material gràfic: Xusi Docs

Disseny logo: Elisabet Buixeda

YOUTUBE

L’HEREU RIERA – Magí Serra i la Companyia Imaginària d’Arrel

XARXES

FACEBOOK

TWITTER

SOUND

 

 

CONTACTE

Producció executiva:

EMAIL: martinez.rut@gmail.com

TELÈFON: 649935371 (Rut)

Contacte tècnic:

EMAIL: pauvinyoles@gmail.com

TELÈFON: 646461238 (Pau)

DOCUMENTS

Dossier artístic i tècnic de l’Esvorell popular