PRESENTACIÓ

Eròtic-Giust és un espectacle musicat que engloba arts escèniques, poesia i prosa. Damunt de l’escenari hi trobem vuit músics que donaran veu als actors creant un univers eròtic molt particular. Seguint el fil que ens deixa un recurs tan antic com l’erotisme en l’art, aquesta proposta explora la composició musical i escènica a partir de dos conceptes: la lletra explícita dels seus versos i l’estructura rítmica de les seves cançons, el giusto-sil·làbic.

Eròtic-Giust s’inspira en la producció que va presentar el grup Marcel Casellas Sextet Folk, amb col·laboració d’Eva Trull al Teatre Malic de Barcelona (maig 1998) i a la Sala La Planeta de Girona (maig 1999). Així doncs, amb el vistiplau i l’assessorament del seu ideòleg i compositor, Marcel Casellas, aquesta nova proposta és un producte nou i fresc, partint només de l’esquelet de les idees, lletres i algunes músiques que van fer gran l’obra ara fa 18 anys.

La música de l’espectacle es basa completament en l’experimentació sobre el ja esmentat giusto- sil·làbic, mecanisme en què alguns compositors com ara Bartók o Kodály ja havien basat alguna de les seves obres. Es tracta d’una alternança de només dos tipus de valor rítmic (curt i llarg) generada únicament per les característiques formals del text (versos heptasíl·labs com els que trobem a moltes peces de tradició oral) i que crea compassos d’amalgama d’allò més inusuals que, si bé es solen relacionar amb una certa inestabilitat i complexitat rítmica, acompanyen de manera precisa la prosòdia natural del text. Seguint aquest fil que el mestre Marcel Casellas, professor de la majoria de membres d’aquesta producció, va anar estirant, hem descobert tot un món rítmic força oblidat dins de la música occidental actual de nova composició però que remet a un vast patrimoni de tradició oral.

Els textos són obra de diferents lletristes i poetes de reconeguda vàlua com Jaume Ayats, Miquel Desclot, Pep Albanell, Jaume Arnella i Assumpta Margenat, entre d’altres, que van acceptar el repte de vestir melodies amb textos que tenen en comú la mètrica (condicionant que comporta el propi mecanisme giusto-sil·làbic) i el tractament poètic de l’erotisme en qualsevol de les seves expressions. Per a la nova producció, s’ha demanat al jove poeta Misael Alerm que afegeixi un poema als ja existents.

D’aquesta manera, hem reinventat l’espectacle Eròtic-Giust a partir de les poesies originals i algunes de les melodies ja existents però amb arranjaments i instrumentacions ben diferents que apropen l’estètica sonora a la de les músiques de la Mediterrània i el folklore català. Eròtic-Giust s’impregna de nous colors i significacions pel diàleg que es crea entre les músiques, els poemes i, especialment, l’acció escènica, creada del no res en un interessant diàleg entre les propostes

dramatúrgiques de la Sara Schkot (direcció escènica) i les innovacions musicals del Marçal Ramon (direcció musical), i en la qual dos actors s’incorporen al grup de vuit músics sobre l’escenari per crear tota mena d’efectes i donar continuïtat al conjunt d’històries que ens expliquen els poetes.

L’espectacle està pensat per portar-se a terme dins d’un espai interior on el públic pugui centrar l’atenció en el que passa a sobre de l’escenari, per la qual cosa és ideal per escenaris teatrals de tota mida, des de sales més petites fins a auditoris. Per tractar-se d’una temàtica eròtica, el públic al qual s’adreça és exclusivament adult, tot i que de perfil divers, ja que conjuga aspectes més tradicionals, com la instrumentació o l’estètica d’alguns dels versos, amb d’altres molt innovadors, com tot l’aparell visual que l’acompanya.

MEMBRES

Músics

  • Miguel Gómez, veu
  • Quim Boix, flabiol
  • Magalí Sala, violí
  • Ivó Jordà, gralla
  • Marçal Ramon, acordió diatònic
  • Francina Mercadal, trombó
  • Iu Boixader, contrabaix
  • Pere Olivé, percussió

YOUTUBE

ERÒTIC GIUST – Amèrica

XARXES

Facebook: /eroticgiust

Twitter: @EroticGiust

CONTACTE

Producció executiva:

EMAIL: eroticgiust@gmail.com

TELÈFON: 679304326 (Yolanda)

Contacte tècnic:

EMAIL: pauvinyoles@gmail.com

TELÈFON: 646461238 (Pau)

DOCUMENTS

Dossier artístic i tècnic de l’Eròtic-Giust