PRESENTACIÓ

CRIATURES som un duet íntim que viatgem pel món de la senzillesa, la naturalitat i la delicadesa. El so transformat de la gralla i l’acordió diatònic ens transporta a un món imaginari on tot gira al voltant de la música d’arrel. La música que ve de la terra la reinterpretem amb la calidesa, la humilitat i la bellesa amb què ens ha arribat. Les melodies que flueixen dels nostres instruments ens converteixen en dues criatures que, amb la tendresa i la innocència que les caracteritza, juguen a buscar un so cambrístic a les sonoritats mediterrànies tan pròpies de la nostra terra.

HISTÒRIA

Els inicis de CRIATURES ens porten a l’inici del curs escolar de l’ESMUC, l’Escola Superior de Música de Catalunya, de l’any 2010 quan els camins de l’Ivó (gralla) i en Marçal (acordió diatònic) es creuen per primera vegada. Curs rere curs van teixint una amistat cada vegada més forta i, poc a poc van buscant i trobant espais on tocar junts.
Però no és fins l’any 2013 que la gent del CAT (Centre Artesà Tradicionàrius) els obra la porta perquè facin una actuació al seu bar. És en aquest moment en què els dos músics troben l’excusa perfecta per posar en comú un repertori i unes idees que acaben evolucionant en el producte que ara coneixem com a Criatures.
A partir d’aquest moment, al comprovar que s’havia trobat un discurs i que tant els músics com també els instruments s’entenien, es va decidir seguir treballant en la recerca d’un llenguatge propi, d’un ADN que els fes especials. Una forma de filtrar la música d’arrel amb una idea propera a la música de cambra que coneixem amb el nom de cambra d’arrel.
Així doncs, el duet inicia la seva carrera tocant a nombrosos llocs del Principat, però no és fins l’octubre de 2016, dins el marc de la Fira Mediterrània de Manresa, que aconsegueixen fer un pas transcendental obtenint el primer premi del Concurs Sons de la Mediterrània 2016. Aquest fet els permet enregistrar el seu primer disc titulat Taumàtrop(Picap, 2017) i poder actuar a festivals de rellevància dins el panorama de la música d’arrel dels Països Catalans com el Festival Portalblau, el Festival Tradicionàrius, la Fira Mediterrània de Manresa, el Festival Xàbiafolk i el Mercat de Música Viva de Vic, entre d’altres i altres llocs de l’estranger com Praga, la Bretanya francesa, Hong Kong i Galícia.
Actualment, amb més d’un centenar de concerts al seu historial, CRIATURES presenta el seu segon treball que han anomenat Praxinoscopi (Microscopi, 2019) i segueixen investigant amb el ja esmentat concepte de cambra d’arrel.

MEMBRES

  • Ivó Jordà, gralla
  • Marçal Ramon, diatònic